Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła nabór wniosków na dotacje z Krajowego Planu Odbudowy dla sektorów hotelarskiego, gastronomicznego, cateringowego (HoReCa) oraz turystycznego i kulturalnego. To jeden z pierwszych naborów z KPO, który rozpocznie się 6 maja. Kwota dofinansowania wynosi ponad 1,2 mld zł, a głównymi beneficjentami będą małe i średnie przedsiębiorstwa działające w branży HoReCa.
Dotację można otrzymać do wysokości 90% kosztów inwestycji, maksymalna kwota wsparcia to 540 tysięcy złotych. Realizacja projektu, na który przyznane zostanie dofinansowanie nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 r.
Celem wsparcia jest zabezpieczenie przedsiębiorstw przed potencjalnymi kryzysami poprzez zachęcanie do działań dywersyfikujących i rozwijających ich działalność. W ramach konkursu przedsiębiorcy mają możliwość ubiegania się o dofinansowanie na inwestycje takie jak: roboty budowlane, zakup środków trwałych, a także wartości niematerialne i prawne.
Wsparcie może obejmować również:
Zieloną transformację – wydatki związane z działaniami w obszarze gospodarki obiegu zamkniętego, podnoszeniem efektywności energetycznej oraz wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii,
Transformację cyfrową – np. koszty związane z oprogramowaniem do zarządzania zamówieniami, rozwijaniem sklepu internetowego czy platform sprzedażowych,
Usługi szkoleniowe – obejmujące zdobywanie nowych umiejętności przez pracowników lub ich przekwalifikowanie, a także wsparcie w zakresie obsługi klienta,
Usługi rozwojowe – np. opracowanie nowego modelu biznesowego czy procedur technicznych.
Wnioski będzie można składać od 6 maja do 5 czerwca 2024 r.
Wszelkie niezbędne dokumenty, w tym Ogłoszenie o naborze, Regulamin naboru, Kryteria wyboru projektów dostępne są pod adresem: https://kpo.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow#dokumenty
————————————
Kto może ubiegać się o wsparcie?
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które spełniają łącznie następujące warunki:
- prowadzą działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w województwie, w którym zgłaszają lokalizację realizacji przedsięwzięcia MŚP,
- w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30%, liczonych rok do roku.
Na co można przeznaczyć wsparcie?
- inwestycje w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług,
- roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych,
- inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych,
- działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku
z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów
w sektorze, w którym prowadzona jest działalność,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników,
- usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Informacyjne spotkania on-line
Wszyscy zainteresowani wsparciem mogą wziąć w udział w spotkaniach on-line za pośrednictwem bezpłatnej Platformy Szkoleniowej PFP (www.szkolenia.pfp.com.pl). Podczas spotkań zaprezentowane zostaną zasady naboru, kryteria oceny oraz to, jak wypełnić wniosek o dofinansowanie.
10.04.2024r., godz. 11:00 – 13:00
16.04.2024r., godz. 14:00- 16:00
30.04.2024r., godz. 13:30 – 15:30
Dodatkowe informacje można uzyskać za pośrednictwem infolinii PARP pod numerami 801 332 202 i 22 574 07 07 od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:30 do 16:30.
Dokumenty do pobrania pod linkiem: